En mangapionjärs testamente

24 augusti, 2009 av

Yoshihiro Tatsumi, född 1935 och tecknare sedan barnsben, är en av den japanska mangans pionjärer. Han revolterade tidigt mot den rådande normen inom manga som på 50- och 60-talet främst vände sig till barn genom att börja teckna mörkare och mer realistiska serier ämnade för äldre läsare. Han introducerade sin egen stil under sent 50-tal och den döptes till gekiga (劇画). Gekiga betyder ungefär “dramatiska teckningar” och Yoshihiro Tatsumi kallade sina serier gekiga för att markera att de var menade att ses på samma sätt som seriösa romaner. I Japan hade de som tecknade gekiga stor inverkan på den framväxande kulturella undergroundscenen. Något senare utvecklades även denna typ av serier i USA och runt 60-70-talet myntade den amerikanske serietecknaren Will Eisner begreppet “Graphic Novel” (grafisk roman) för att jämställa sina verk med romaner snarare än med serietidningar.

Yoshihiro TatsumiDe verk som Yoshihiro Tatsumi skapade i slutet av 60-talet och början av 70-talet har på senare år givits ut på engelska av serieförlaget Drawn & Quarterly, som är baserade i Montreal. Redaktören för de engelska släppen är Drawn & Quarterlys största indiestjärna Adrian Tomine som gjorde sig känd med sin serie Optic Nerve. Den första boken med Tatsumi, The Push Man and Other Stories, släpptes 2005, och nu för någon månad sedan släpptes Tatsumis 855 sidor långa självbiografi A Drifting Life. Båda böckerna kan köpas på Staffars Serier. A Drifting Life sägs vara en ovärderlig redogörelse över gekiga-genrens födelse och livet i stort i Japan post-Hiroshima.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>