Tokyo Food – djupdyk i japansk mat

23 februari, 2010 av

Tokyo Food är en bok dedikerad till Tokyos matkultur. Bokens förord inleds med meningen ”Visst är det lätt att bli överväldigad av världens mest utvecklade matkultur”, som om man inte ens behöver diskutera huruvida det japanska köket är världens bästa. Men jag köper det, japansk mat är ju helt fantastisk. Tokyo är dessutom numera den stad i världen som har flest krogar rankade av Michelinguiden, som ju får sägas vara den ledande auktoriteten på området. Ett konkret bevis på att Tokyo faktiskt är världens bästa matstad.

Tokyo FoodPå ett sätt är det befriande att författarna tar avstamp i den höga kvalitén hos det japanska köket. Hela boken blir som en upptäcktsresa i hur de japanska kockarna genom sin otroliga omsorg om detaljer söker efter den fullständiga gastronomiska fulländningen. Författaren Petter Bjerke tar upp de vanligaste japanska rätterna, ger historiska bakgrundsfakta och listar ingredienser och recept. Den som vill ha en modern och uttömmande guide till japansk mat behöver knappast något mer än denna bok. Ett plus är att boken även innehåller adresser till bra restauranger i Tokyo, det är trots allt så att det japanska köket bör upplevas på plats, där den är som bäst. Tyvärr saknas restaurangtips för maträtter som Udon, Yakitori och Tempura.

Japaner är i allmänhet otroligt insatta i sin egen matkultur och besitter ofta en imponerande detaljkunskap. Och det känns som om Tokyo Food tar denna attityd till mat som utgångspunkt. Boken svämmar över av detaljerade fakta kring ingredienser och tillagningssätt som garanterat kommer att vara till stor hjälp nästa gång man sitter och diskuterar mat med en japan.

Men denna detaljrikedom blir också till viss del bokens svaghet, som jag ser det. De många japanska namnen på rätter och fisksorter gör att det blir lite tungt att läsa boken som en ren essäbok. Jag hade dessutom gärna sett lite mer av intervjuer med kockar och reportage på plats, vilket hade gjort framställningen ännu mer levande. Men detta kanske man får lämna därhän till förmån för en bok med ett annat fokus; i Tokyo Food riktar man sig mer till de som är intresserade av just själva matlagningen. Och om man räknar sig till den målgruppen, så kan jag varmt rekommendera Tokyo Food.

Tokyo Food ges ut av Natur & Kultur

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>