Ett stort hjärta på Andon Ryokan

4 april, 2011 av

Ryokan är ett boende i traditionell japansk stil som normalt riktar sig huvudsakligen till japanska gäster. Ryokan innebär i de flesta fall att golven i rummen består av japanska tatami-mattor, samt att man sover på futon, dvs madrass och sängkläder som man lägger ut när det är dags att sova på kvällen.

Andon Ryokan är ett ryokan som inriktat sig på att tillgodose även icke-japanska gästers behov. Detta innebär bland annat att man har lite tjockare madrasser än vad som är normalt, så att man inte ska tycka att det jobbigt att sova på golvet om man inte är van vid det. Till skillnad från vad som är normalt på ryokan pratar även all personal engelska.

Andon har en ambition att modernisera ryokan-begreppet, och profilerar sig dessutom som ett ”designed ryokan”, vilket innebär att man har haft ett koncept som grund när man designade byggnaden. Konceptet är att byggnaden är designad som en viss typ av traditionell japansk papperslykta, Andon, och därifrån kommer även namnet på detta ryokan. När gästerna tänder ljuset i sina rum lyser fasaden upp i ett rutmönster motsvarande rummen så att det ser ut som en Andon-lykta.

Det finns många fina antikviteter på Andon RyokanÄven om man har ett modernt tänk på Andon, så finns det traditionella Japan närvarande i mycket av inredningen. Möbler, utsmyckning och även husgeråd består till största delen av noggrant utvalda japanska antikviteter ägarinnan Toshiko Ishii har samlat på sig under en tioårsperiod. Ibland är det nästan som att vara på en utställning med antikviteter när man går runt på Andon.

Kopplingen till det traditionella Japan finns även i Andons läge, i området Minowa i nordöstra Tokyo. Generellt kan man säga att det är bra att bo i den här delen av Tokyo om man har en fäbless för vad som brukar kallas ”shitamachi” på japanska, stadsdelar med en atmosfär av traditionell japansk kultur. I Minowa finns mängder av små affärer och shopping centers i traditionell stil, från en tid innan det japanska ekonomiska undret omvandlade stora delar av samhället. Det är också nära till Asakusa, den kanske allra viktigaste stadsdelen i Tokyo för traditionell kultur och sightseeing.

Kostnaden är 8,190 yen för ett rum med en dubbel-futon eller två enkel-futoner, vilket innebär att det kostar lika mycket att bo här en person som två personer. Varje rum har gratis internet, TV och DVD, men toalett och dusch ligger i korridoren. Det är rent och snyggt, och inriktningen ligger på mysigt och stämningsfullt snarare än lyxiga stora utrymmen.

Webbplats: http://www.andon.co.jp/index.html

Hitta hit: Andon Ryokan ligger ett par hundra meter från Minowa tågstation. Lättast är att följa vägbeskrivningen på Andons hemsida.
Adress: 2-34-10 Nihonzutsumi, Taito-ku, Tokyo 111-0021.
Telefon: +81-3-3873-8611.
Mejl: ryokan@andon.co.jp

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>