Hermèshuset en juvel i glasbetong

21 september, 2009 av

Inte långt ifrån tunnelbanestationen i Ginza reser sig diskret en av den här stadsdelens riktiga arkitektoniska juveler, Hermèshuset. Byggnaden ägs av det franska lyximperiet Jean Louis Dumas och är huvudkvarter för Hermès Japan, ett företag känt för sina handväskor och accessoarer. Den 45 meter höga skyskrapan har en butiksyta på 6 000 kvadratmeter fördelat på 15 våningar. Förutom ren handelsyta finns även kontor, utställningsyta och en underbar takterass i huset.

Ingången till huset är minst sagt pampigHermèshuset mäter enbart 11 meter i bredd och utmärker sig genom att det är helt byggt i glasbetong, ett byggmaterial de flesta svenskar kanske förknippar med simhallar från 70- och 80-talet. Den italienske arkitekten Renzo Piano har dock skapat något som ger helt andra associationer. På dagen ger de lätt metallic-färgade glasbetongblocken en aning om vad som finns att uppleva inne i byggnaden men på nätterna lyser huset upp som en traditionell japansk rislykta och blottar alla våningar för förbipasserande. Det är inte bara en vacker egenskap utan även ett strålande marknadsföringsexempel.

Man beslöt att bygga Herméshuset några år efter att den japanska ekonomiska bubblan sprack på 90-talet. Och det fanns egentligen bara en plats där en Hermésbyggnad kunde ligga i Tokyo, och det var i det fashionabla shoppingdistriktet Ginza, som i slutet på 80-talet kunde räkna sig som den dyraste stadsdelen i världen vad gäller priser på marken. Byggandet påbörjades 1998 och huset kunde öppna upp portarna 2001. Jean Louis I vissa glasblock har man byggt in en skoDumas gav 1,5 miljarder kronor för landytan där huset skulle byggas, ett pris som ansågs billigt i förhållande till de skenande markpriserna under 80-talet. Men det man tjänade på markköpet spenderade man på byggnaden. De glasbetongblock som husets fasad består av är specialritade av Renzo Piano och har tillverkats i Italien. De totalt 18 000 block som huset består av är 45 x 45 cm stora och kostade 4 000 kr styck att tillverka.

Hitta hit: Ta tunnelbanan till Ginza station (Linjerna Hibiya, Marunouchi och Ginza). Gå ut uppgång B7, huset ligger precis vid uppgången.
Adress: 5-4-19 Ginza, Chuo-ku, Tokyo

Öppettider: 11-19, stängt onsdagar.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>