Fuji Rock Festival!

5 juli, 2009 av

Fuji Rock Festival är Japans motsvarighet till engelska Glastonbury och brukar kallas “the granddaddy of all Japan summer rock festivals”. Den är med sina 120 000 besökare en av världens största musikfestivaler och det är egentligen ganska märkligt att man inte har hört mer om den i vår del av världen, särskilt när man tittar på vilka som spelat här. År för år lyckas Fuji Rock lista fler intressanta namn än många andra festivaler, som verkar tro att det räcker med att bara rafsa ihop stornamn. På Fuji Rock ligger tonvikten på japanskt, amerikanskt och brittiskt och man brukar tydligt kunna se åt vilket håll musikvinden blåser i Japan genom att kolla upp vilka som spelat här.

Fuji Rock Festival!Fuji Rock grundades av Masahiro Hidaka som åkte mycket till Glastonbury under 80-talet och blev inspirerad av vad han såg där. Hidaka startade företaget Smash Corporation med Tomoaki Ishitobi som ville producera en rockfestival av en typ som inte funnits förut i Japan. Den första Fuji Rock Festival hölls 1997 i skidorten Fuji Tenjin-Yama, som ligger vid foten av Japans mest kända berg Fuji. Tyvärr fick den avbrytas på den tredje festivaldagen på grund av en tyfon som svepte in på området mitt i en spelning med Red Hot Chilli Peppers, framför 30 000 åskådare. 1998 la man festivalen i Tokyo och året därpå i Naeba där den varit sedan dess. Men namnet på festivalen lever alltså kvar sedan det första året.

Fuji Rock går normalt av stapeln sista helgen i juli. Naeba, skidorten där festivalen arrangeras, ligger ca 15 mil nordväst om Tokyo. Den närmaste stationen för snabbtåget shinkansen heter Echigo Yuzawa, och ligger hyfsat nära festivalområdet. Från stationen går det bussar märkta med Fuji Rock till själva festivalområdet. Med bil tar det ca 2-3 timmar att ta sig till festivalen om utgångspunkten är Tokyo. Om man beslutat sig för att campa är det en bra ide att komma tidigt. Golfbanan är nämligen rätt vågig, och har man otur kan man få en plats på en slänt vilket inte förbättrar läget på natten när man är berusad. Det enda festivalledningen varnar för är att man inte bör promenera in i djungeln på kvällen eller liknande då det finns ormar och apor som kan bitas.

De många olika scenerna ligger mitt i en dal som omgärdas av djungel. Det är ett otroligt vackert landskap och på nätterna är scenerna och de omkringliggande djungelbrynen vackert upplysta vilket får en att känna som om man var med i en tecknad film. Nytt sen förra året är en scen som är belägen på toppen av berget Naeba. För att komma upp dit tar man världens längsta linbana kallad “The Dragondola”. Utsikten måste givetvis vara fantastisk och de små intima konserterna här uppe på toppen sägs vara bortom denna värld.

Fuji Rock Festival!

Fuji Rock Festival är som så mycket annat i Japan en extremt välorganiserad tillställning. Festivalen ligger långt fram i miljötänket, förra året var alla volontärers jackor gjorda av plastflaskor från förrförra årets festival. Fuji Rock skiljer sig dessutom från andra festivaler genom att vara extremt ren. Det är därför ingen mardröm att göra ett toalettbesök, och det är helt ok att campa. Till skillnad från de flesta andra festivaler ligger inte campingområdet på en åker, utan på en välklippt golfbana. Det är nästan för bra för att vara sant. Ingen lera, inga vrålande fyllon och ingen som stagedajvar in i tältet. Många japaner har med sig portabla tv-apparater och andra avancerade teknikprylar för att göra livet så bekvämt som möjligt. Det flyter en bäck med friskt bergsvatten i närheten dit folk går för att tvätta av sig och hämta vatten.

Om camping inte är din grej finns även hotell och gästhus i närheten. Det största, närmaste och dyraste hotellet är Naeba Prince Hotel. Det är här som 90 % av alla rockstjärnor bor och det är även på baksidan av hotellet på bottenvåningen som backstage/pressområdet ligger. Det är hyfsat lätt att smita in här, framför allt på kvällen, och det är väl värt ett försök. Väl inne kan man nämligen befinna sig i en korridor med efterfester där man under en kväll kan springa på i stort sett alla som man vill träffa innan man dör. Tidigare år har festivalen hyrt in amerikanska soldater från militärbasen i Yokohama för att upprätthålla ordningen på festivalen. De är både unga och totalt ointresserade av vem du är, de är bara glada över att vara på semester och det borde inte vara någon konst för svenskar med klubbkövana att hustla sig in. Efterfesterna på hotellet måste ju också klassas som en sorts musikupplevelse.

Matställena och barerna inne på området är såklart ganska dyra, men maten håller högsta kvalitet. Vad gäller alkohol kan det vara värt att ta med sig sprit till tältet, det är inga som helst problem att smuggla in på området vad jag har fått erfara. Och om du röker gör du bäst i att skaffa ett portabelt askfat att fimpa i då du inte kommer se någon japan utan ett sånt.

Fuji Rocks hemsida är helt ok, tills för inte alls länge sedan fanns det ingen engelsk sajt vilket gjorde det till ett enormt projekt att ta sig till festivalen. Biljetter köptes i ett varuhus i Shinjuku och den lilla info som fanns hittade man på Virgin Megastore i samma stadsdel. Idag kan du enkelt köpa biljetter över nätet och vissa turistbyråer gör förpaketerade resor dit. Har man inte skaffat sig en biljett innan man åker till Fuji Rock så är chanserna goda att kunna göra ett kap på vägen innan man når festivalområdet där det står folk och kränger.

Fuji Rock Festival hemsida

Fuji Rock Festival!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>