Historien om “Mr Noodle”

7 december, 2009 av

Snabbnudlar, idag välkänt över hela världen, uppfanns 1958 i Osaka av Momofuku Ando, mannen som även har kallats “Mr Noodle” och “The Ramen King”. Den kanske mest kända formen av snabbnudlar idag är ”Cup Noodles”, ett förkokt block med nudlar i en behållare av frigolit eller plast. Om man häller varmt vatten i behållaren så blir det på ca 3 minuter en nudelsoppa, något som man i Sverige kanske främst associerar till studentmat.

Cup Noodles“Mr Noodle” föddes i Taiwan 1910 som Wu Pai-Fu. Efter andra världskriget flyttade han till Japan, blev japansk medborgare och bytte namn till det japanska Momofuku Ando. I Japan startade Ando upp ett handelsföretag för pengar han fått i arv, men satt ganska omgående två år i fängelse för skattesmitning och fick sedan se sitt företag gå i konkurs. Ando gav sig inte och startade ett litet familjedrivet företag som producerade salt. Detta företag blev sedermera Nissin, som skulle bli världsberömt tack vare Andos snabbnudlar.

Efter andra världskrigets förkrossande kapitulation för Japan led landet brist på råvaror och mat. Det japanska hälsodepartementet försökte under den här tiden uppmuntra japanerna att äta bröd gjort på vetemjöl som levererades från USA i stora mängder. Ando undrade varför man rekommenderade japanerna att äta bröd istället för nudlar som var och fortfarande idag är en mer naturlig kost för japaner. Svaret från hälsodepartementet löd att nudelföretagen var för små och instabila för att möta befolkningens stora behov. I detta skede beslöt sig Ando för att vrida sitt företag Nissin mot att starta egen produktion av nudlar.

Mr Noodle1958 presenterade Ando efter månader av experimenterande världens första snabbnudlar. Han döpte produkten till “Chikin Ramen”, efter en klassisk japansk nudelsoppa med kycklingsmak. ”Ramen” är helt enkelt namnet på den mest populära varianten av nudelsoppa i Japan. Priset per enhet var till en början rätt högt men sjönk med tiden så mycket att snabbnudlar idag är känt över hela världen som lågprismat.

Efter studier av amerikanarnas nudelvanor lanserade Ando 1971 den anpassade produkten Cup Noodles 1971 i USA. Ando hade insett att den skål som man traditionellt sätt använde för att paketera nudlarna i Japan och resten av Asien inte var så vanlig i USA. De flesta amerikaner bröt i stället sönder nudelblocket i två delar för att få plats med det i en vanlig kopp som man enkelt kunde bära omkring på. Därför fick Cup Noodles-förpackningen i USA formen av en kopp i stället för formen av en skål som fortfarande är dominerande i Japan och Asien. Originalet hette Cup O’ Noodles men ändrades 1993 till Cup Noodles.

1999 öppnade Ando The Momofuku Ando Instant Ramen Museum i Osaka. Ett museum dedikerat till snabbnudlar. Här kan man testa att göra egna nudlar och se en kopia av det laboratorium som Ando använde för att experimentera fram sina världsberömda nudlar. Museet ligger nära stationen Ikeda i Osaka och inträdet är gratis.

Space RamAndos nästa bidrag till världen var när han 2005 introducerade “Space Ram”, en vakuumförpackad specialsnabbnudel designad för att kunna ätas i nollgravitation. Denna innovation gjorde premiär i och med att den japanske astronauten Soichi Noguchi åt en portion på Andos uppdrag ombord på den amerikanska rymdfärjan Discovery. Efter en lyckad måltid uppe i rymden lär Ando ha sagt ”Jag är lycklig att jag har förverkligat min dröm, att nudlar ska kunna resa i rymden”. Ando dog två år efter denna lycka i Osaka, 96 år gammal. Hemligheten bakom hans höga ålder sägs vara att spela golf och äta Chikin Ramen varje dag. Ando var extremt firad i Japan och har mottagit The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star av andra graden, vilket är den andra mest prestigefulla medaljen en civilperson kan få i Japan.

Andos begravning var precis som hans idéer om nudlar inte ordinär. Processen på baseballarenan Osaka Dome inkluderade 34 munkar och Andos symboliska utskjutning i rymden bevittnades av tusentals människor. Världsförsäljningen av Cup Noodles året Ando gick bort var 98 biljoner enheter. Idag säljs Cup Noodles över hela världen i en mängd olika smaker. Olika länder har olika smaker, till exempel curry i Japan, krabba i Hong Kong och bolognesesås i Brasilien osv.

I maj 2009 publicerade Gotham Books en ingående biografi om Ando: The Ramen King and I: How the Inventor of Instant Noodles Fixed My Love Life.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>