Designshoppa i Aoyama

22 juni, 2009 av

Om det är någonting japaner kan, så är det att uttrycka sig visuellt. Allt utformas i perfektion och ingen detalj lämnas åt slumpen. Variationen är dessutom bedövande – man använder sig av hela färgskalan, alla tänkbara/otänkbara designkoncept, alla olika historiska epoker, alla kända stilyttringar. Ingenstans sätts dessa uttryck på sin spets som i tokyodistriket Aoyama, som är något av Tokyos designhjärta.

Aoyama ShoppingHuvudgatan i Aoyama heter Aoyama Dori, som går i nordöstlig riktning från Shibuya upp genom Aoyama. Mittpunkten i området finns kring tunnelbanestationen Omote Sando, som ligger i korsningen Aoyama Dori/Omote Sando. Men Aoyama har inget självklart centrum, områdets själ finns snarare i alla de små gator där chica restauranger, designbutiker och pimpinetta modeboutiquer ligger avmätt utspridda. Området andas lugn och ro, lyxshopping och gallerirundor ihopflätat med varandra.

Pradahuset, ritat av Herzog & de MeuronI Aoyama har många av de mest internationellt kända modehusen butiker, eller kanske ska man i de flesta fallen snarare kalla dem varuhus. Till exempel Chanel, Armani och Prada har byggt extremt maffiga varumärkestempel i Aoyama. Pradahuset från 2003 är kanske det som för tillfället utmärker sig mest, med en enorm byggnad i glas ritad av världsnamnet Herzog & de Meuron. I Aoyama finns såklart även de japanska märkena representerade, som till exempel Rei Kawakubo och A Bathing Ape. På klubbfronten märks lyxiga Velours och jazzhaket Blue Note.

Förutom lyxshoppingbutiker ligger även ett arkitektoniskt intressant bostadsområde i stadsdelen. Om man går längs med Aoyama Dori förbi korsningen vid Omote Sando så tar man höger strax innan tunnelbanestationen Gaienmae. In på de vindlande små gatorna ligger en liten förort mitt i city. Här bor viktiga japanska personer, mest bankmän med mycket yen och mindre smak. Men det ska även vara ett populärt kvarter för människor i kultursfären, författaren Haruki Murakami sägs t ex bo här. Men oavsett vilka som bor här så är det en absolut tripp för arkitekturintresserade – husen är byggda utom all reson i en blandning av stilar som är svår att beskriva. En liten oas perfekt för nattliga vandringar på väg hem från något vernissage.

Läs mer om Aoyama på Japanavi
Bar: Sign Café
Galleri: Clear Gallery
Galleri & shopping: Spiral Building
Klubb: Le Baron de Paris
Shopping: Plus Minus Zero

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>