Psykpopens mästare Yura Tei

12 februari, 2009 av

Yura Yura Teikoku är ett av Japans mest legendariska rockband och består av tre personer med den karismatiske och mystiske sångaren Shintaro Sakamoto i spetsen. De spelar en egensinnig japansk hybrid av pop, punk och rock och låter som en mix av Velvet Underground, Suicide och Serge Gainsbourg. Yura Yura Teikoku betyder nåt i stil med “obalanserat svävande rike” och beskriver deras ljudbild rätt bra. Stundtals mycket reverb, hypnotisk bas och en röst som ändrar register som en vågsurfare surfar en våg.

Yura Yura TeikokuYura Tei, som de även kallas, började spela 1989 och blev snabbt kända inom Tokyos undergroundscen. Bandet började sin karriär med att sälja kassetter på sina konserter och hängde mest i området Koenji i Tokyo, ett område som är känt för sin alternativa scen och där det sägs att den japanska punken föddes.

Grundaren av bandet, Shintaro Sakamoto, är mer eller mindre en kultfigur i Japan. Sakamoto sägs vara sjövild under gruppens konserter och han har haft ett vida omtalat yttre. I början av bandets karriär rakade han av sig sina ögonbryn och kammade sitt midjelånga hår i mittbena för att efterlikna den traditionella japanska spök-stilen. Många fans kom att ta efter Sakamotos stil och började även de att raka av sig ögonbrynen. Det blev ett långlivat mode som man kan se även idag på ungdomar i Japan.

Yura Yura Teikoku fick många hängivna fans från starten och var länge ett av de mest uppmärksammade banden på undergroundscenen. Men det ändrades med deras första ordentligt inspelade skiva “333” som släpptes 1997. I och med den skivan etablerades det psykpop-sound som bandet skulle bli kända för, och de slog igenom även i den kommersiella världen. Alla tidningar i landet överöste skivan med beröm och deras fanbas exploderade. Trots deras enorma popularitet och rykte i Japan har Yura Tei förblivit relativt okända i övriga delen av världen. Först 2005, 16 år efter starten, gjorde de sin första spelning utanför Japan, på en klubb i New York. De gör fortfarande skivor och deras konserter säljer slut på rekordtid.

www.yurayurateikoku.com

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>