Sumo – fascinerande traditionell sport

29 mars, 2008 av

I Japan kallas sumobrottning kort och gott sumo (相撲). För en oinvigd kan sporten verka en smula bisarr, men det är en mycket fascinerande företeelse om man ger det en chans. Sumo är fortfarande relativt populärt i Japan och de bästa brottarna är stora stjärnor.

Varje år hålls sex turneringar, varav tre i Tokyo. Under 15 dagar går sumobrottare från alla divisioner en match om dagen. Sista dagen koras segraren, den brottare i högsta divisionen som vunnit flest matcher helt enkelt. Det kostar ett par tusen yen för de billigaste dagsbiljetterna. Varje dag börjar på morgonen med de lägre serierna och avslutas med de allra bästa kring klockan 18 på kvällen.

De tre turneringarna i Tokyo hålls i januari, maj och september. Arenan heter Ryogoku Kokugikan (両国国技館)och ligger vid stationen Ryogoku, vid Sumidakawa-floden strax öster om de centrala delarna av Tokyo.

Läs mer om turneringarna och hur man köper biljetter på japanska sumoförbundets hemsida. Man kan också läsa mer om sumo på svenska fan-sajten svenska sumosidan.

Brottarna Chiyotaikai och Kokkai (foto Eckhard Pecher)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>