Tokyos hjärta Shinjuku

11 oktober, 2009 av

Något som utmärker Tokyo som stad är att det finns en mängd olika platser som aspirerar på att vara stadens centrum, som till exempel Tokyo (central)station, Shibuya och Shinjuku. Trots allt måste man nog säga att Shinjuku är det moderna Tokyos hjärta. Här finns stadens stadshus, Tokyo Tochosha, men framför allt ligger den legendariska tågstationen Shinjuku Eki här. Detta räknas som den mest trafikerade tågstationen i hela världen, med ett genomsnitt på drygt 3,5 miljoner passagerare varje dag. Här möts 12 olika tåg- och tunnelbanelinjer från 5 olika transportföretag. Det är en tuff match även för luttrade japaner att stånga sig fram i den här villervallan av multipla biljettsystem och någonstans över 200 utgångar.

Neonskyltarna går i rader upp längs fasadernaUtanför tågstationen möts man av en kommersiell soppa av sällan skådat slag. Här finns alla de stora varuhusen, som Takashimaya, Mitsukoshi, Marui, Isetan, Tokyu Hands med flera. Här finns självklart även de stora elektronikkedjorna representerade, som till exempel Bic Camera, Yodobashi Camera och Sakuraya. Dessa teknikpalats ockuperar normalt en 7-8 våningar, med ett fantastiskt brett utbud av konsumentelektronik och alla dess tillbehör. Boktemplet Kinokuniya har också två varuhus i Shinjuku med helt okej avdelningar för engelskspråkiga böcker. Självklart finns även en myriad av småbutiker på de mindre gatorna, med det sedvanliga utbudet av allt möjligt som går att tänka sig och en hel del som man aldrig kunnat föreställa sig.

Shinjuku är dock framför allt känt som ett gigantiskt nöjesdistrikt. I Japan ligger ofta restauranger, klubbar och barer ovanpå varandra i flera våningar, och de olika etablissemangen har en neonskylt på fasaden utanför själva stället, allt för att man ska hitta till rätt port där man kan ta hissen upp till rätt våning. I Shinjuku är den klassiska japanska gatubilden med neonskyltar i rader upp längs väggarna kanske mer påtaglig än någon annanstans.

En av Shinjukus alla små gator med mysiga barer och restaurangerMest beryktat av de olika nöjeskvarteren är området Kabuki-cho, som börjar på den norra sidan av huvudgatan Yasukuni-dori, strax nordöst om Shinjuku Station. Här ligger sexklubbarna på rad, alltifrån mer harmlösa så kallade hostess bars, där man betalar för samtalspartners, till precis allt man kan tänka sig i fetischistväg. Självklart finns det massor av renodlad prostitution här, även om det formellt är förbjudet och man inte kan se prostituerade i skyltfönster eller på gatan som i andra länder. Den japanska maffian yakuza och de kinesiska triaderna är inblandade i mycket av affärerna här, men området är normalt helt safe att gå runt i.

Men Kabuki-cho är inte bara sex och prostitution, här finns även ett stort utbud av andra former av nöjen, som barer, restauranger, karaokeställen och klubbar. Den legendariska klubben Liquid Room låg under många år här, tills den alldeles nyligen flyttade in i nya lokaler i Ebisu. Det ligger även ett gäng stora biografer här.

Norr om Kabuki-cho börjar Tokyos mest kända koreanska distrikt. Man kan antingen gå från Shinjuku eller ta tåget en station till Shin-okubo eller Okubo. Området brukar kallas Okubo efter tågstationen, men en aning förvirrande heter området kring stationerna egentligen Hyakunin-cho. Här är neonskyltarna på koreanska i stället för på japanska, och det är ingen dum idé att kasta sig in på något hak och testa koreanska specialiteter som bibimbap och kimchi.

I Nishi-Shinjuku ligger skyskrapor och pampiga byggnadskomplexRakt österut från stationen ligger Shinjuku ni-chome (ungefär ”kvarter 2”), Tokyos mest kända gay-distrikt. Gå österut från stationen längs Shinjuku-dori, en liten bit efter att du har korsat Meiji-dori ligger ni-chome norrut in till vänster. Två exempel på gayklubbar är Arch och Arty-Farty.

Väster om stationen ligger Nishi-Shinjuku, helt enkelt ”Västra Shinjuku”. Detta område har en helt annan karaktär än området öster om stationen. Här är gatorna breda och husen höga monoliter. På grund av de många skyskraporna kallas området ibland ”Shinjuku Skyskraper District”. Till skillnad från den starka nöjesprofilen på området öster om stationen är det mer lyxhotell, storföretag och offentliga institutioner här. Det är även i det området som stadshuset Tokyo Tochosha ligger.

Läs mer om Shinjuku på Japanavi
Shopping: The Ghetto
Bar: Golden Gai

Comments ( 2 )

  1. / Andreas Andersson
    Ho ho. Jag blev påmind om en gång när jag skulle ta mig från Kinokuniyas södra affär till den andra, nära stängningsdags. Vilket då verkar vara samma som öppningsdags för alla host/hostess/okama-barerna som ligger mer eller mindre på vägen (om man chansar och inte har nån karta att titta på, i alla fall). Bästa sightseeing-turen man kan ta i östra Shinjuku, dom verkar skicka ut nästan hela personalen på gatan för att locka kunder. Runt 8-tiden, om jag inte minns fel. Lite mindre trevligt är att man som ensam blekfis får mer eller mindre påflugna erbjudanden från andra (illegala) utlänningar, som jobbar åt yakuzan. Men det får man ta.
  2. / Japanavi » Områden i Tokyo Senaste artikel Tokyoguide » Kinamat och yaoi i Ikebukuro
    [...] och grannkommunen i norr, Saitama. Själva tågstationen är världens näst mest trafikerade efter Shinjuku, och det märks. Det är om möjligt nästan ännu värre att leta sig fram på Ikebukuro jämfört [...]

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>