Om alkohol i Japan

13 april, 2008 av

Alkoholdrycken för gemene man i Japan är öl, och inte som många kanske tror den traditionella drycken saké. I Japan produceras ett antal ölsorter av hög kvalité, t ex Ebisu, Asahi och Kirin. Ett måste för den alkoholintresserade är dock att åtminstone en gång prova sake, en dryck kring 10 % alkohol bryggd på ris. Något som kan förvirra en aning är att ordet ”sake” i Japan oftast refererar till alkoholhaltiga drycker i allmänhet, medan vad vi västerlänningar kallar sake i Japan oftast kallas nihonshu, dvs ”japansk alkoholdryck”. Sake/nihonshu kan köpas på de flesta restauranger men även på de flesta kombini (kvartersbutiker). Om man dricker sake på en restaurang kan rekommenderas att beställa den varm. Och det lönar sig ofta att inte köpa den allra billigaste.

Till skillnad från öl så har det inte funnits någon tradition i Japan att dricka västerländskt vin. Detta har dock ändrats under de senaste åren. En extra boost för vindrickandet har det dessutom blivit sedan mangan The Drops of the Gods började publiceras 2004. The Drops of the Gods handlar nämligen om vin och har blivit en riktig succé. Läs Japanavis artikel om detta manga-fenomen här.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>