Sumobrottare välter stan

21 december, 2009 av

Sedan tidigt 2008 har en speciell sticker engagerat allmänheten på olika håll i Japan. Det är en sticker som man gissar ska föreställa en sumobrottare med två ansikten och som fått namnet ”rikishi seal” (rikishi, 力士, betyder sumobrottare). Den har dykt upp i lite olika varianter och främst i Tokyo men även på andra håll i landet som Osaka och Kyoto. Det som fått den här stickern att få så mycket uppmärksamhet i Japan är att den sitter på ställen som normalt är rätt befriade från stickers, till exempel den posha stadsdelen Ginza. Det har lett till en debatt där även TV har gått in för att försöka få en djupare förståelse. Om uppmärksamheten är allvarligt menad eller inte är svårt att säga, men den dominerande uppfattningen i media om fenomenet är ett ogillande.

Rikishi sealDet är inte allmänt känt vem som står bakom rikishi seal. En taxichaufför ska ha sett en kille på skateboard sätta upp en sumosticker sent en natt, men mycket längre än så har man inte kommit i efterforskningarna. En person som fått en nick åt sitt håll är Tokyos egna Akay, QP. QP eller La Querencia Peligrosa är en japansk graffitimålare som är någonstans 30+. Han har gjort flera klassiska målningar i Tokyo och har ett av de mest igenkända signumen (se bilden till höger). QP medverkade även på den stora graffitiutställningen X Color som nämndes i en tidigare publicerad artikel om den japanska graffitikulturen på Japanavi. Han ställer ofta ut på gallerier runt om i Japan och gör installationer och prints och målar tavlor och skateboards.

Bildexempel på rikishi seal

Fler bilder på japansk street art

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>