Populära japanska maträtter

13 april, 2008 av

Den allra vanligaste och billigaste japanska snabbmaten serveras på så kallade gyudon-ya (牛丼屋), ungefär ”restaurang för skål med kött”. Här är den typiska maträtten en skål ris med stekt nötkött. De två största kedjorna kallas Yoshinoya (吉野家) och Matsuya (松屋), och erbjuder en budgetlunch i japansk stil för ca 400-500 yen.

En mer enkel form av snabbmat är o-nigiri (お握り). Detta är en risbulle med en fyllning av till exempel lax, inslaget i ett blad torkat sjögräs. Ett bra mellanmål som finns på alla så kallade kombini (コンビニ), nattöppna närbutiker. En bonusgrej är den otroligt finurliga förpackningen som säkerställer att sjögräset inte kommer i kontakt med riset och blir fördärvat innan man öppnar plasten.

En mycket populär rätt som från början importerades från Kina är ramen (ラーメン), dvs nudelsoppa. Kärnan i ramen är buljongen som nudlarna serveras i, en buljong som tillagas under många timmars långkok. Ramen på restaurang i Japan är därför något helt annat än den japanska nudelsoppa man köper på påse i Sverige. På ramenrestauranger sitter man ofta vid en disk, och nudelsoppan tillagas inför ens ögon, på andra sidan disken.

För de som tycker om sushi är det obligatoriskt att besöka en kaiten-zushi (回転寿司), dvs ”sushi på löpande band”. Här går ett löpande band i en cirkel kring sushikockarna, som vartefter de har tillagat sushin lägger den en och en eller två och två på små portionstallrikar som får åka runt på bandet tills någon kund förbarmar sig över bitarna.

En rolig restaurangerfarenhet är yakiniku (焼肉), en japansk rätt vars ordagranna betydelse är ”stekt kött”. På yakiniku-restauranger finns normalt en stekplatta i mitten av alla bord, där gästerna själva steker kött av de mest ovanliga sorter. Hela grejen kan dock vara lite svårt att utföra utan japansk expertis.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>