Yoshioka ser filosofiskt på form

6 mars, 2009 av

Tokujin Yoshioka är en av Japans mest intressanta formgivare just nu. Han föddes 1967 och studerade design under Shiro Kuramata, en av Japans genom tiderna största formgivare, och senare för modelegenden Issey Miyake. Han etablerade sitt eget designkontor 2000, och många av hans verk har blivit permanenta objekt i samlingar på konstmuséer. En anledning till att han snabbt vunnit erkännande i designvärlden är hans filosofiska och känsliga perspektiv på form som ofta balanserar på gränsen till konstvärlden. Detta har lett till en rad utmärkelser, bland annat det respekterade ”Designer of the year award” instiftat av Design Miami/Basel som han mottog 2007. Utöver egna designexperiment har han gjort ett flertal Issey Miyake-butiker och jobbat med världsledande märken som Hermes, Nissan och Muji.

Tokujin Yoshioka-1Yoshioka gjorde sig ett internationellt namn med sin stol “Honey Pop” (2001), en stol i papper som vid första anblicken liknar en skör bikupa. 2008 var han konstnärlig ledare för utställningen “Second Nature” på designmuseet 21_21 i Tokyo och till den utställningen tog han fram en ny typ av möbel. Efter flera månaders laborerande lyckades han få fram “Natural Crystal Chair”. Det är en typ av stol som från grunden består av ett stolskelett i polyester. Detta skelett har sedan sänkts ner i ett akvarium fyllt med en speciell vattenlösning, varpå lösningen i vattnet har reagerat med stolskelettet och sakta bildat ett lager med kristaller. Kristallmöblerna visades på utställningen och tillhör numera 21_21 men man har sagt att dessa verk i sinom tid kommer att lånas ut till andra institutioner.

Om man befinner sig i Tokyo kan man passa på att sitta i en av Yoshiokas stolar utan att betala inträde på ett museum. På en trottoar utanför Roppongi Hills har man placerat ut ett av hans verk, en stor fåtölj i glas som han har döpt till “Chair Disappears In The Rain”. Det går även att bekanta sig med hans möbler i Sverige, om man har vägarna förbi Hotell Rival i Stockholm kan man ta ett glas i baren och sätta sig på pallarna “Tokyo-Pop” som han ritade för möbelföretaget Driade 2003. För något år sedan blev Yoshioka dessutom vald till en av “globalt respekterade japaner” i den japanska utgåvan av Newsweek.

www.tokujin.com
Tokujin Yoshioka-2

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>