Japanska nudlar på Ramen Kimama

12 juli, 2009 av

De flesta svenskar associerar garanterat japansk mat med sushi, men faktum är att sushi bara är en liten del av det fantastiska japanska köket. En paradrätt i Japan är ramen, en nudelsoppa som så mycket annat i Japan från början har sitt ursprung i Kina.

Ramen KimamaRamen Kimama i Stockholm har specialiserat sig på ramen, och man gör det med heder. Smaken på själva soppan ligger absolut i nivå med vad man får i Japan. Nudlarna kan tendera att vara lite längre kokta än i Japan, så det kan vara idé att be om en al dente för den som gillar det. Hur som helst får man ett rejält mål mat till ett billigt pris, alla rätter ligger mellan 110-170 kr.

De tre klassiska smakerna på ramen är i Japan miso, shoyu (soja) och shio (salt). Men även till exempel Wantanmen eller starkt kryddade varianten Gekikara Ramen är väl värda att pröva. Det finns även några smaker på Kimama som man har uppfunnit själva, och som inte finns att äta i Japan. Exempel på detta är Yakiniku Ramen och thai-crossovern Tom Yum Ramen.

Ramen Kimama serverar även en del andra rätter än varianter på själva nudelsoppan ramen. En klassiker som kan rekommenderas är ett fat med gyoza, som alltid serveras på ramenrestauranger i Japan. Gyoza är degknyten med fyllning, precis som ramen från början en kinesisk maträtt som brukar kallas dumplings på engelska. För den som gillar starka grejer rekommenderas koreanska smårätten kimchi, inlagda grönsaker.

På Kimama finns även chans att smaka en bit av Japan i dryckesväg. För den som gillar öl rekommenderas varmt de utmärkta japanska ölsorterna Asahi och Kirin. Men även sake, japanskt risvin, och japanska läsken Calpis bjuder på intressanta smakupplevelser.

Adress: Birger Jarlsgatan 93
Telefon: 08-15 55 39
Öppettider: mån-lör 17-21.30, sön 17-21.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>