Ta det lugnt på ett japanskt bad

24 mars, 2008 av

Ett intressant japanerfarenhet är att besöka en onsen (温泉), ett badhus med vatten från varma källor. Eftersom Japan är ett land med aktiva vulkaner och jordbävningar finns även en stor mängd varma källor, och det har man utnyttjat till fullo. Det finns till och med orter som är särskilt kända för sina onsen-bad. Baden har ofta flera olika sorters bassänger och badformer, men de är uteslutande inriktade på avslappningsbad och inte på motionssimning. Besöket inleds med att tvätta kroppen. Normalt tvättar man sig sittandes vid en vattenkran och inte som i Sverige i en dusch. Det är inte ovanligt med en restaurang och ett hotell i anslutning till ett onsen-bad, särskilt på mindre orter eller ute på landsbygden.

En lightvariant av onsen är sento (銭湯). Här är oftast vattnet inte från äkta varma källor, men konceptet med avslappning i olika sorters bad är det samma. Sento är väldigt vanliga och finns normalt på gångavstånd i japanska städer. Att de är så vanliga beror på att det framför allt förr i tiden inte var lika vanligt att man hade tvättmöjligheter hemma.

Onsen i Nachikatsuura (foto av Chris 73 på Wikimedia Commons)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>