Spiral – ett kommersiellt kulturhus

22 februari, 2009 av

Mitt i Tokyos design- och modecentrum ligger Spiral Building. Det är en multifunktionell byggnad av en typ som är rätt vanlig i Japan och som kan beskrivas som ett kommersiellt kulturhus. För att beskriva husets karaktär har man tagit fram en slogan som är rätt passande, “fusion of art and everyday life”. I Spiral Building finns det ett galleri, en skönhetssalong, ett café, en skivbutik, en bokaffär och en marknad där man kan köpa udda husartiklar.

Spiral BuildingHuset sträcker sig två våningar ner i marken och nio våningar upp. Det ritades av japanske arkitekten Fumihiko Maki, och öppnades 1985. Namnet Spiral fick byggnaden för den spiraltrappa som omger Spiral Garden, den stora utställningsytan i den bakre delen av huset. På den här ytan har man ofta konstutställningar, modevisningar, konserter och liknande, men det kan vara svårt att veta exakt vad som visas och när. En promenad hit är dock aldrig bortkastad – på bottenvåningen ligger nämligen Spiral Records. Detta är en skivbutik med bland annat noga utvald japansk elektronisk musik, och det går att lyssna på nästan allt i cd-spelare på plats. Något som man alltid kan hitta här är udda limiterade 7-tums singlar med japanska och utländska artister.

Öppettider: Spiral Records, Spiral Garden och marknaden, varje dag 11-20. I övrigt varierande men ganska generösa öppettider.

Hitta hit: Om man går Aoyama-Doori från Omotesando mot Shibuya, så ligger Spiral på vänster sida efter ca 200 meter. Man kan också ta tunnelbanan till Omotesando station och gå ut genom Exit B1, så ligger Spiral där direkt när man kommer upp.
Adress: 5-6-23 Minami-Aoyama, Minato-ku, Tokyo 107-0062.

På Spiral Buildings hemsida finns en kort förklarande text på engelska. I övrigt är sajten på japanska.

Comment ( 1 )

  1. / Japanavi » Områden i Tokyo Tokyoguide » Designshoppa i Aoyama
    [...] mer om Aoyama på Japanavi Bar: Sign Café Galleri: Clear Gallery Galleri & shopping: Spiral Building Shopping: Plus Minus Zero Taggar: Aoyama Dori, Design, Gaienmae, Mode, Omote Sando, Prada, [...]

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>