Amerikanska birakillar i Roppongi

14 december, 2009 av

Roppongi är känt som ett distrikt i Tokyo där en hög andel västerlänningar rör sig, framför allt i klubblivet. Detta påbörjades under efterkrigstiden, när ett stort antal av den amerikanska militärens anläggningar förlades här. Detta drog med tiden till sig ett stort antal restauranger, barer och bordeller som riktade sig till de västerlänningar som rörde sig här.

Roppongi

Nuförtiden finns det ju relativt mycket västerlänningar på ganska många platser i Tokyo, men om man med västerlänningar menar ”amerikanska birakillar”, så är det definitivt i Roppongi de samlas för att gå ut på krogen och svina loss. Som exempel kan nämnas Gas Panic, där man enligt barens regler hela tiden måste hålla i en drink för att inte bli utkastad. Förutom de amerikanska birakillarna är självklart nattlivet i Roppongi fullt av en hel del japanska tjejer som är sugna på att träffa en amerikansk birakille. Det är inte heller helt ovanligt att stöta på prostituerade på barer och klubbar här. Det är inte för inte som baren Motown brukar kallas för Hotown.

Under de senaste åren har Roppongis karaktär ändrats en hel del, i och med att några supermoderna shopping- och upplevelsecenter byggts upp här. Först ut var Roppongi Hills som stod klart 2003, och 2007 öppnade Tokyo Midtown. Detta har tillfört ett nytt element till stadsdelen, utan att för den skull ta bort det gamla. Design, konst, kultur och lyxshopping samsas nu med utelivet och ovan nämnda klientel.

Roppongi

Den självklara medelpunkten i Roppongi är korsningen mellan de två huvudgatorna i området, Roppongi Dori och Gaien Higashi Dori. Här ligger tunnelbanestationen Roppongis uppgångar, och i det sydvästra hörnet av korsningen ligger den mest kända mötesplatsen i området, utanför caféet Almond (på japanska uttalat Amando).

För en svensk kan det även vara intressant att veta att svenska ambassaden ligger i Roppongi. Det är inte helt lätt att hitta ambassaden, som ligger en knapp kilometer i östlig riktning från stora korsningen i Roppongi. Om man blir tvungen att fråga en japan om vägen brukar de flesta känna till Hotel Okura, som ligger precis bredvid ambassaden. Man kan även gå från tunnelbanestationen Kamiya-cho.

Läs mer om Roppongi på Japanavi
Bar: Super Deluxe
Galleri: 21_21 Design Sight
Biograf: Toho Cinemas
Arkitektur: Roppongi Hills

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>