Svulla japansk gryta på Nabezo

1 februari, 2010 av

Det finns två japanska ord som är bra för hungriga och törstiga svenskar att lära sig inför japanbesöket. Det ena är tabehodai, som betyder ”ät så mycket du vill”. Det andra är nomihodai, ”drick så mycket du vill”. Av självklara skäl lär det vara ganska svårt att hitta restauranger i Sverige som kör dealen ”drick så mycket öl du vill under 2 timmar för 100 kr”, men i Japan är såna erbjudanden ingen ovanlighet.

Ett bra ställe att testa det här konceptet är Nabezo, en restaurangkedja som har specialiserat sig på några olika typer av nabe, japansk gryta. Det går till så att man har kokplattor på varje bord, och så kommer personalen in med grytor med färdig buljong av den sort man har beställt. Sedan hjälps man åt i sitt sällskap att lägga i ingredienser och låter dem puttra i grytan. Nabezo kallas även Mo-mo Paradise, där ”mo-mo” syftar på de tjocka pelare av rök som stiger från grytorna.

Grönsaksbuffén på Nabezo

På Nabezo finns det fyra olika sorters gryta att välja mellan: Sukiyaki, shabushabu, kimuchi och tonkotsu. Sukiyaki var den kanske mest kända japanska rätten utomlands innan sushi blev synonymt med japansk mat. Här är buljongen baserad på soja och lite sötaktig. Namnet shabushabu syftar på ljudet när man snabbt svischar runt tunt skuret kött i buljongen, som är lite mildare och mindre söt jämfört med sukiyaki. Kimuchi är en ganska starkt kryddad smak som härstammar från Korea, och tonkotsu är buljong gjord på fläskben.

När ingredienserna har kokat färdigt i grytan, tar man ut dem direkt med sina ätpinnar, doppar dem i olika sorters dipp och äter direkt. Till shabushabu brukar man bland annat ha en slags sesamdipp, och till sukiyaki har man ofta en en dipp med råa ägg. Gemenskapen kring grytan gör nabe till ett otroligt mysigt sätt att äta middag på, och det är inte helt ovanligt att bli hembjuden till folk på nabeparty, särskilt på vintern. Även på restaurang är nabe garanterat en kul upplevelse man inte kommer att glömma. Det kan vara bra att ta med sig en japansk vän som visar hur man gör, men personalen på restaurangen brukar ofta kunna hjälpa till om man är nybörjare.

Man lägger i köttet i grytan med ätpinnarAlla ingredienser blandas i grytan

På Nabezo får man äta hur mycket kött man vill, det är bara att beställa in mer om det tar slut. Och man har fri tillgång till en fantastisk salladsbuffé med fräscha grönsaker och tofu. Om man bara beställer en sorts buljong, så betalar man ca 2000 yen per person för att äta hur mycket man vill i 90 minuter. Tar man två olika sorters grytor kostar det ca 2200 yen per person för 90 minuter, och 120 minuters sittning kostar 2700 yen. Om några i sällskapet är vegetarianer, så kan man ju ta en gryta som man bara kör grönsaker i och en gryta med kött i. Fritt öl, vin och cocktails kostar 1500 yen extra, och gäller för samma period som den övriga beställningen. För 3-400 kr kan du alltså äta och dricka så mycket att du knappt tar dig ut ur restaurangen!

Det ligger Nabezo-restauranger över hela Tokyo, bara i Shinjuku finns det fyra stycken. Normalt ligger restaurangerna ganska nära de större tågstationerna, om du frågar på ditt hotell eller hostel så kan de tipsa dig om den närmaste. Varje restaurang har olika öppettider, här presenterar vi adress och öppettider till en av restaurangerna vid Shinjuku East Exit. Det är också denna restaurang som bilderna är hämtade från.

Hitta hit: Gå ut genom East Exit vid Shinjuku, ta Shinjuku-dori till höger, och sen direkt in till höger efter första kvarteret. Nabezo ligger på tredje våningen i byggnaden Humax Pavilion.
Adress: Humax Pavilion, 3-28-10 Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo 160-0000.
Öppettider: Lunch må-fre: 11:30-15. Middag må-fre: 17-23. Lö-Sö: 11:30-23.
Telefon: +81-3-3356-4129.

Nabezo i Shinjuku

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>