Mama!milk levererar bio för öronen

17 februari, 2009 av

Mama!milk är en akustisk instrumental jazzduo från gamla huvudstaden Kyoto. Medlemmarna är Yuko Ikoma på dragspel och Kosuke Shimizu på kontrabas. De har ett fåtal skivor bakom sig men har rönt stor framgång genom sina känsliga liveframträdanden på klubbar, tempel, museer och caféer. Toshio Matsuura, en legend inom den japanska klubbscenen och grundare av det internationellt banbrytande acid jazz bandet United Future Organisation, har länge hyllat Mama!milk. Han beskriver duons ljudbild som “ett sound som stoppar ögonblicket och får dig att fundera”. Andra röster beskriver deras musik som “ny japansk exotika”.

Mama! MilkTidigare album som till exempel tangoskivan “Gala de caras” gav Mama!milk en hel del uppmärksamhet. Men det är deras senaste album “Fragrance of Notes” från 2008 som kommer att ge dem deras stora genombrott både i Japan och utomlands. På den här skivan har duon med en rad mer eller mindre kända japanska gästmusiker, till exempel Gak Sato på theremin. Gak Sato gjorde sig ett namn genom att producera jazzig klubbmusik på 90-talet och är idag en hårt eftersökt ljudkonstnär. Han har bland annat gjort “Furniture music”, ett musikprojekt i två volymer som var i ropet på möbelmässan i Milano 2008.

Med detta sagt så kan man föreställa sig det filmiska ljudlandskap som denna konstellation bygger upp på “Fragrance of Notes”. Med hjälp av vemodiga melodislingor ger skivan en nästan total verklighetsflykt, och trots de traditionella instrumenten skapar bandet en väldigt modern ljudbild. Mama!milk har nu även funnit en internationell publik genom det brittiska musikgeniet Gilles Peterson, som har spelat dem flitigt på Engelska radiokanalen BBC Radio 1. “Fragrance of Notes” vann även “Jazz Album of the Year 2009 “ på Gilles Petersons “World Wide Awards”, ett musikevenemang anordnat för att lyfta fram ny innovativ musik i gränslandet mellan kommersiellt och underground.

”Fragrance of Notes” är släppt på skivbolaget Windbell. Vinylutgåvan innehåller ett extra spår som inte går att ladda ner eller existerar på cd.

http://www.mamamilk.net
http://www.myspace.com/mamamilkkyoto

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>