Kanehara ger röst åt en generation

3 april, 2009 av

Hitomi Kanehara (född 1983) är en prisbelönad författare som blott 21 år gammal vann omedelbar berömmelse i Japan för sin debutbok “Ormar och piercing”. Boken handlar om Lui, en ung japanska som lever ett slackerliv i Tokyo. Öl från snabbköpet, en piercad tunga och en tatuering står i centrum. Då boken egentligen beskriver ett dystert triangeldrama ges samtidigt en detaljerad beskrivning av en ung generation japaner som söker tillfredsställa sig själva utan något större hopp för resten av samhället.

Hitomi KaneharaHar man strövat omkring på Tokyos gator så känner man lätt igen de miljöer och karaktärer som beskrivs i berättelsen, t ex den solbrända kogyaru-tjejen och punkaren. I Japan har det sagts att boken är en träffsäker samtidsskildring som tilltalar både en generation ungdomar som kan relatera till boken och samtidigt en äldre generation japaner som vill förstå. Boken ses lite som ett fenomen och har snabbt blivit en kultbok med över 1 miljon sålda exemplar i Japan.

Kanehara är född och uppvuxen i Tokyo och i artiklar om henne är ofta det första som nämns att hon hoppade av skolan vid 15 års ålder för att leva ett liv på gatan. Under sina år som hemlös började hon att skriva och skickade hem texterna hon skrivit till sin far som är professor i litteratur för översyn. Idag är hon förmögen och en idol för många unga japanskor. Ormar och piercing blev belönad med Akutagawa-priset som är Japans största litteraturpris och är hyllad av kända japanska författare som Ryu Murakami. Ormar och piercing har blivit översatt till svenska och blivit film i Japan. Kanehara har nu givit ut totalt 5 böcker och den senaste heter Hydra.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>