Japanska modets centrum Harajuku

29 april, 2009 av

Det finns ett fullständigt oöverblickbart utbud av modeshopping i Tokyo, utspritt på miljarders små butiker över hela stan. Men Harajuku (原宿) är den stadsdel som trots allt personifierar den japanska modescenen bäst. Bara i Harajuku finns det hundratals klädbutiker av olika sorter, och det är också här som många ungdomar samlas för att helt enkelt visa upp sina senaste kreationer. Och att gå runt på de här gatorna lämnar ingen oberörd – japanerna är garanterat bland de bästa i världen på att klä sig innovativt.

Takeshita-DooriOmrådet fick sin karaktär av centrum för ungdoms- och modekultur redan under decennierna efter andra världskriget. Det blev en mode-hub för ungdomar ifrån hela Japan som samlades kring tågstationen Harajuku och spred sig ner på närliggande Takeshita-Doori (竹下通り), som även idag är en huvudpulsåder i Harajuku.

Idag har Harajuku svällt över alla bredder. Den ursprungliga huvudgatan Takeshita-Doori har invaderats av turister och nästan blivit som en japansk motsvarighet till Drottninggatan i Stockholm, men fortfarande såklart med ett oöverträffat kreativt uttryck.

Harajuku - bron över till Yoyogi-parkenSedan många år är bron som går över tågspåren till Yoyogi-parken (代々木公園) en samlingsplats för anhängare till Goth Lolita, Visual Kei och liknande moderiktningar som känns mer som maskerad. Särskilt på söndagar samlas ungdomar här för att visa upp sig för en intresserad allmänhet, men kanske särskilt för fotografer från alla världens hörn som vill dokumentera den senaste utvecklingen inom det mest spektakulära japanska modet.

Fortsätter man över till Yoyogi-parken möter man som i de flesta parker i miljonhuvudstäder ungar som lär sig skateboard, folk som övar på sina instrument, backpackers och flumgycklare. På kvällarna under sommaren har man rejv någonstans inne i parken och det brukar vara en bra spot för att se annat än trafik och jobbigt mycket människor. Gatan som följer längs med parken på vänstersida från stationen brukar ha loppmarknader med märkesfejkkläder, udda antikviteter med mera.

Ura-HarajukuPå andra sidan Meiji-Doori sett från Takeshita-Doori ligger en nyare del av Harajuku, Ura-Harajuku (裏原宿) eller Ura-Hara som det brukar kallas. Ura betyder baksida, och betyder väl i det här sammanhanget ungefär att detta är en lite lugnare del av Harajuku. Området växte fram i samband med att märkena A Bathing Ape och Undercover öppnade butiker här i mitten av 90-talet, och har fokus på ett lite mer sansat street mode. Huvudgatan i Ura-Harajuku kallas ibland Cat Street, och går parallellt med Meiji-Doori tre gator österut. En viktig samlingsplats för denna lite mer sansade del av Harajuku är vid varuhuset Gap i korsningen Meiji-Doori/Omote Sando. Här parkerar de japanska modemagasinen sina fotografer för att dokumentera de senaste trenderna i det japanska streetmodet.

Butikerna rivs och byggs upp här varannan månad, framför allt i Ura-Harajuku. Med tiden har även större varuhus tillkommit. Det senaste tillskottet är att H&M har öppnat en sanslöst populär butik nära korsningen Meiji-Doori/Omote Sando. På senare tid har även de stora lyxmärkena, som Louis Vuitton, Dior och Burberry, öppnat flashiga butiker på Omote Sando. 2005 öppnades även gigantiska lyxmodevaruhuset Omote Sando Hills här, designat av stjärnarkitekten Tadao Ando. Denna utveckling känns lite som en förgrening från den mer lyxigt sobra stadsdelen Aoyama.

Läs mer om Harajuku på Japanavi
Butik: Tokyo Hipsters Club

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>