Asakusa Jinta spelar färgstark folkrock

12 februari, 2009 av

 

Stadsdelen Asakusa i nordöstra Tokyo är idag mest känd för sitt stora buddisttempel Senso-Ji samt för den Philippe Starcks enorma gyllene företagsstaty utanför Asahis huvudkontor. Före andra världskriget var dock Asakusa stället där popkulturen frodades. Hit tog sig unga japaner för att ta del av det senaste i utbudet av gangsterfilmer, populärmusik, revyer, opera och standup komedi. Men Asakusa tappade successivt sin status som nöjeshub när de unga började att dra sig västerut i Tokyo för att hänga i områdena kring Shinjuku och Shibuya. Den bild folk har av Asakusa idag är samma som vi i Sverige har av Gamla Stan i Stockholm. En plats dit turister åker för att få uppleva en bit av det gamla.

Asakusa JintaMen de senaste åren har de unga återigen börjat blicka mot öster och Asakusa för inspiration. Det har att göra med en attitydförändring där den gamla japanska populärkulturen inte nödvändigtvis anses ohip. Unga tokyobor har börjat ta sig till Asakusa igen för att gräva fram gamla japanska filmer, musik och en av de krafter som enligt japansk musikpress sägs ha bidragit till denna attitydförändring är bandet Asakusa Jinta. När det mesta inom japansk pop och rockmusik i ärlighetens namn ofta låter som västerländsk pop och rock utförd av japaner, skiljer sig Asakusa Jinta ifrån mängden. De använder sig av ljud hämtade från det gamla Japan som odlats fram i nöjeskvarteren i Asakusa såsom jazz, marschmusik, jinta och chindon. Detta blandas sedan upp med rockabilly, rock, ska och punk.

Även om alla medlemmar i bandet är bosatta i Asakusa så blev de ändå upptäckta i Shinjuku. En dag då de stod och spelade live på gatan blev en förbipasserande japan så förälskad i deras musik att han startade skivbolaget Rollergate enbart för att få ge ut deras musik. Och utan tvekan är man lyckligt lottad om man någon gång får chansen att se det här bandet live. Asakusa Jinta live är nämligen nästan bättre än på skiva, det är som att se en japansk festival spåra ur, publiken går bananas och flaggor och banér far fram och tillbaka över scenen. Asakusa Jinta har också hittat på ett nytt ord, “Asianica”, för att beskriva deras egen musik och de brukar säga att de är ett ”Asianican hard marching band”! 2007 besökte de Stockholms kulturfestival under sin skandinavienturné. Deras trummis hoppade nyligen av men nu är en ny på plats och i mars har bandet blivit inbjudna att spela på den omtalade festivalen South by South West i Austin Texas USA.

www.myspace.com/asakusajinta

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>