Shibuya – neon och ungdomskultur

1 september, 2009 av

Om man bara ska besöka en enda plats i Tokyo under sitt besök i stan så är det nog Shibuya man ska lägga sin tid på. Här koncentreras det mest extrema av det som den neonblinkande megastaden Tokyo förknippas med till en enda stadsdel.

Direkt nordväst om Shibuya tågstation ligger Tokyos kanske mest kända plats. Det är en gigantisk gatukorsning som kallas Sukuranburu (dvs scramble) Kosaten på japanska eller Shibuya Crossing på engelska. Korsningen omges av stora bildskärmar och genomkorsas ständigt av en jätteflod med människor. I teveprogram och filmer får den här korsningen ofta symbolisera Tokyo och den enorma mängd människor som lever och rör sig i staden.

Shibuya Crossing

Mellan tågstationen och korsningen ligger den berömda Hachiko-statyn. Ursprunget till statyn är hunden Hachiko, som blev berömd för att ha väntat på sin husse vid Shibuya station i många år även efter att denne gått bort. Statyn, som funnits sedan 1934, är idag den mest kända platsen där folk stämmer träff innan de ger sig ut i Tokyos nattliv.

109!Går man rakt över korsningen kommer man in på en gågata som kallas Shibuya Senta Gai (センター街), vilket ungefär betyder ”Shibuyas centrala shoppingarea”. Till vänster om Senta Gai ligger varuhuset 109, shoppingmecka för det mode som Shibuya är mest känt för, gyaru-modet eller kogyaru som det också kallas. Gyaru betyder ungefär ung tjej, och bland dessa tjejer har det utvecklats en mängd olika stilar som inte är särskilt lätta att hålla isär, till exempel ganguro eller yamamba etc. Hos de flesta tjejerna finns dock liknande drag. De har oftast långt extremt blekt hår, är solbrända och har överdriven make-up. Kläderna och accessoarerna är färgglada och uppseendeväckande på alla möjliga sätt, en slags modeprotest mot ett Japan där många strävar mot att hålla sig i mittfåran och inte väcka uppmärksamhet. 109, eller ichi-maru-kyu som det uttalas på japanska, är det varuhus som leder utvecklingen inom kogyaru-modet, och här är de mest kända expediterna riktiga stjärnor.

Shibuya gyaru!I backen upp bakom 109-varuhuset ligger området Dogenzaka (道玄坂), som även brukar kallas Love Hotel Hill på engelska. Love Hotel är ett fenomen som är väldigt vanligt i Japan, och som helt enkelt innebär att ett par hyr ett rum för att ha sex tillsammans. Rummen går normalt att hyra bara för ett par timmar. Området Dogenzaka är Japans mest kända område för Love Hotels. Som svensk är det fascinerande bara att gå runt här och titta på all fantasifull skyltning utanför hotellen.

Shibuya är bästa området i Tokyo för alla som älskar att handla skivor. Här ligger till exempel skivbutikkedjan Disc Union, klubbmusikaffären nummer ett Dance Music Records, hip hop och reggae-meccat Manhattan Records samt ett antal bra butiker för att kitta upp sig på all elektronik som hör till DJ-båset.

Shibuya är även känt för sitt uteliv. Det finns självklart ett stort antal barer och restauranger här, men många av de riktigt stora klubbarna ligger också i Shibuya, till exempel Womb, Club Asia och La Fabrique. Det finns även ett antal klubbar för livemusik i området, till exempel O-nest och Quattro. I Japan kallas en klubb där man kan titta på liveband för live house, och till skillnad från många rockklubbar i Sverige så inriktar sig japanska live house enbart på livekonserter och har inte klubbverksamhet med DJs.

Läs mer om Shibuya på Japanavi
Biograf: Cinema Rise
Klubb: Loop
Klubb: Seco
Klubb: Womb

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>