Modeoraklet Hiroshi Fujiwara
7 september, 2009 av Gustaf KjellinIdag tänker många på Japan och i synnerhet Tokyo som en plats där allting finns i form av populärkulturellt utbud. Men det fanns en tid då Tokyo inte var den megacity som den är idag. Det var en tid då folk tittade på japanska produkter och avfärdade dem som kassa kopior på något västerländskt. Men i takt med att det japanska ekonomiska maskineriet växte till att bli världens näst största, så började de japanska kopiorna bli lika bra som de utländska originalen, för att sedan passera dem. En av de personer som såg till att ta Tokyos popkultur till den höga nivå den har idag och som gjorde innovation, streetmode och limiterade upplagor synonymt med Japan, är den legendariske trendsättaren Hiroshi Fujiwara.
Hiroshi Fujiwara flyttade som 18-åring till Tokyo från den lilla staden Ise i sydöstra Japan för att börja på konstskola. Han dök upp i stadsdelen Harajuku 1981 i kläder gjorda av Vivienne Westwood och blev direkt upplockad av de trendiga modemagasinen. Efter ett tags modellande figurerade han även som skribent och stylist. Som punkare på den tiden var det precis som idag naturligt för japaner att vallfärda till London, vilket även Hiroshi Fujiwara gjorde efter ett år i Tokyo. I London träffade Fujiwara Malcom McLaren (Vivienne Westwoods partner 1970-1983) och kort därefter åkte han vidare till New York. På klubbar som The Roxy blev Fujiwara bekant med hiphop, en musikstil han tog med sig hem till Tokyo. I Tokyo började Fujiwara DJ:a hiphop och i flertalet tidningar nämns han som den första japanska hiphop-DJ:n. Fujiwara DJ:ade flitigt men gick gradvis över till att helt ägna sig åt att göra egen musik och remixa andra artister. Idag är han fortfarande verksam som musiker och har samarbetat med Eric Clapton och gjort remixar på artister som Yellow Magic Orchestra och Mondo Grosso.
Det Hiroshi Fujiwara är mest känd för i västvärlden är inte hans musik utan hans ställning som innovatör och trendsättare inom gatumodet. Under tiden som DJ startade han 1988 egna klädmärket Good Enough som idag ses om ett av de första märkena inom streetmode i Japan. Något senare startade han Ready Made, en av de första butikerna inom streetmode i Harajuku. Detta var innan antalet butiker ökade explosionsartat i Harajuku, med resten av världens streetmärken, men då hade Ready Made redan lagts ner.
Ett av de märken som Fujiwara är starkast förknippat med är den omåttligt populära väsk- och accessoarlabeln Head Porter. Efter att Fujiwara själv använt det anrika japanska väskmärket Porter i nästan 20 år slog han slag i saken och startade upp ett systermärke till Porter som han döpte till Head Porter. Head Porter är idag och har länge varit det självklara valet för en japan som ska köpa till exempel en ny plånbok. Åren har trillat på och Fujiwara har samarbetat med det ena tunga märket efter det andra. Han är konsult för Nike, han har en egen linje som heter Fenom för Levis, han jobbar med modedesignern Jun Takahashi på Undercover, och även med snowboardmärket Burton.
Hiroshi Fujiwara är idag 45 år gammal och ses som ett modeorakel. Hans karaktär är mytomspunnen och bilden av honom som den störste i Japan är orubblig. Hur han har lyckats hålla en så hög nivå förklarar han själv genom att han aldrig har tagit på sig något samarbete eller klädesplagg som han inte gillar själv till 100 procent. En av Fujiwaras största beundrare är Nigo, grundaren av ett av Japans mest hypade klädesmärke genom tiderna, A Bathing Ape. Sofia Coppola valde självklart att ha med Fujiwara i en scen i sin oscarsbelönade film Lost in Translation. Fujiwaras senaste projekt inkluderar ett American Apparel-liknande märke som heter Base Station samt den välbesökta livsstilsbloggen honeyee.com, där han listar grejer han själv gör eller saker han gillar. Kolla även in hans egna designföretag Fragment design. Fujiwaras märke Head Porter kan snart även köpas i Cali Concept Store i Stockholm.
Comment ( 1 )