Elektronik och manga i Akihabara

19 oktober, 2009 av

Akihabara, eller Akiba som det brukar heta i dagligt tal, ligger i nordöstra delen av centrala Tokyo. Stadsdelen kallas ofta för denkigai (電気街), eller på engelska ”electric town”. Detta epitet kommer sig av att Akihabara har det allra bredaste utbudet av elektronik i Tokyo, till de allra billigaste priserna.

Anime och manga butik i Akihabara

Utvecklingen mot att bli Tokyos elektronikmecka började under perioden efter andra världskriget, då det uppstod en svart marknad för radiokomponenter och elektronik här. Med tiden har denna handel utvecklats till att omfatta alltfler typer av tekniska apparater, och den svarta marknaden är sedan länge ett minne blott.

Elektronikvaruhusen trängs med varandra i AkihabaraIdag är Akihabara ett paradis för den teknikintresserade. Till skillnad från andra delar av Tokyo så har många av de stora teknikvaruhusen som finns här specialiserat sig på utländska besökare och taxfreehandel, och man brukar kunna hitta engelsktalande butikspersonal utan problem. De stora varuhusen ligger i anslutning till huvudgatan Chuo-dori (”centralgatan”), som går i rakt nordsydlig riktning parallellt med Yamanote-linjen. Som exempel på sådana teknikpalats kan nämnas Laox, Onoden och Akky, alla med stora färgglada neonskyltar på fasaderna.

Områdets egentliga själ finns dock snarare i en oöverblickbar myriad av mindre försäljningsställen, där man kan botanisera bland teknik och elektronik som inte går att hitta på andra ställen i Tokyo. Strax nordväst om stationen finns till exempel en slags elektronikbasar, där man kan hitta sladdar, ovanliga elektroniska komponenter, minikameror och liknande. En bit längre bort från stationen i nordvästlig riktning, på andra sidan Chuo-dori finns en mängd secondhand-butiker för elektronik. Problemet här är väl att det inte alls finns samma möjlighet att kommunicera på engelska med personalen jämfört med i de stora elektronikvaruhusen.

Överallt står maids och delar ut flygbladAkihabara är också under senare år blivit centrum för en subkultur som brukar kallas otaku (オタク), japansk slang för ”nörd”. Nördar och otaku är i Japan starkt förknippade med anime- och mangakulturen, och den speciella variant av anime och manga som dominerar i Akihabara brukar kallas bishojo eller moe. Bishojo betyder ungefär ”vacker ung flicka”, och syftar på subkulturens fokus, tecknade unga flickidoler med karaktäristiskt stora ögon och hår färgat i fantasieggande blått, grönt eller illrött. De här tecknade tjejkaraktärerna är huvudpersoner i alltifrån tecknade serier och filmer till data och tevespel.

I Akihabara är de glada tecknade tjejerna med stora ögon närvarande överallt, på reklamaffischer för en ny animeserie eller det senaste dataspelet. Inom denna subkultur ser man ännu ett exempel på hur snabbt trenderna avlöser varandra i Japan, och hur snabbt kommersiella intressen i sin tur plockar upp de olika trenderna. Det kommersiella maskineriet gör inte heller halt för någon form av pornografisk bishojo-skildring; det är inte svårt att hitta butiker där man kan köpa på sig de mest chockerande tecknade sexuella fantasier.

Den senaste trenden i Akihabara är cosplay-kulturens intåg på arenan. Cosplay (コスプレ) är en förkortning av costume play och innebär att man klär ut sig till en favoritkaraktär, oftast hämtad från någon form av japansk populärkultur som anime eller manga. Under senare år har det börjat dyka upp så kallade maid cafés (メイドカフェ) i Akihabara, där servitriserna har maskerad med inspiration från bishojo-kulturen blandat med någon slags idé om svunna tiders servitriser (maids) i Europa. En upptäcksfärd i denna intrikata subkulturvärld kan starkt rekommenderas för den som är uttråkad på homogen svensk populärkultur.

Comment ( 1 )

  1. / Japanavi » Nya artiklar Områden i Tokyo Tokyoguide » Kinamat och yaoi i Ikebukuro
    [...] ”kvinnliga oskulders gata”, en slags kvinnlig motsvarighet till otaku-kulturens Akihabara. Här samlas butiker för speciella typer av anime och manga, dojinshi (同人誌) och yaoi [...]

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>